Gert Wingårdhs Arkitektur - skönhet för människan

AN febr 2008

Arkitektur. Smaka på det ordet. Tänk dig att det finns arkitekter som vill skapa byggnader som tilltalar människans längtan efter skönhet. Som ritar hus som är som palats. Palats som alla kan ta i besittning, eftersom de finns i det offentliga rummet, oftast är offentliga byggnader. Som svenska ambassaden i Washington eller ambassaden i Berlin.

Gert Wingårdh är en sådan arkitekt. Under början av 2008 - från 16 januari till 27 april ställer Röhsska museet ut ett representativt urval av hus från 30 års skapande. Åtta hus i modeller, åtta hus som är representativa för hans skapande eller som han säger "arkitektkontoret Gert Wingårdh med 130 medarbetare".
Troligen är det ändå Gert som har en stor påverkan i arbetet. Han berättar att ett av hans första barndomsminnen är från ett dopp i poolen med en blågrönskimrande värld som nästan slukade honom, men blev till livslång inspiration. Det blågrönskimrande badhuset Citadellbadet i Landskrona är byggt med mycket glas och längs glasväggarna rinner vatten.Gert Wingårds första arkitektkontor startade för 30 år sedan i stadsdelen Haga i Göteborg - i en liten lokal med vatten rinnande utmed fönsterrutan.


Bilden ovan: Modell av badhuset i Landskrona. Stort foto av Gert Wingårdh klär väggen på Röhsska museet.

- Jag badar varje morgon. Tillsammans med min fru Karin. Vi badar skaföttes i ganska varmt vatten, 41 - 42 grader.
Citadellbadet är som ett enda stort vattenfall när man är i bottenvåningen. hela byggnaden är vattenbegjuten. Golvens mosaik har formen av vattendroppar.

Den svenska ambassaden House of Sweden i Washington har också rinnande vatten i entrén.
- Men det var inte min idé. Det var glas-designern Ingegerd Råman som föreslog det. Det lligger nära mitt hjärta förstås!

Ungefär 600 hus
Offentliga byggnader, industrihus, privatvillor och många tävlingsprojekt - många av dem vunna och realiserade.

- Ungeför 600 hus har vi ritat, berättar Gert Wingårdh. Men Astra Zenecas hus i Mölndal räknas som en byggnad. Den består av ett 50-tal olika hus.

I Sverige är Gert Wingårdh den mest uppmärksammade arkitekten. Muséet Universeum i Göteborg blev tvåa i svenska folkets omröstning vid millennieskiftet om vackraste hus under 1900-talet. Etta: Kirunas kyrka som har formen av en kåta. Gert och hans medarbetare har vunnit 5 Kasper Salinpriser, Sveriges finaste arkitekturpris. Där ligger de i topp med flest priser.

När jag frågar Gert Wingårdh om han kan nämna något som ingen frågat om förut säger han:
- Husen som ska byggas i Finland har en ren, enkel arkitektur, lite som en medelhavsbergsstad - fast på en jungfrulig åker i Finland.
- Oftast visar man på arkitekturen. Viktigt är varför arkitekturen finns och utblicken från huset.

Han visar utsikten på utställningens väggar som är klädda med utsikt i naturlig storlek - från ambassaden i Washington mot floden och från den villan VillAnn, privatbostaden vid Kungsbacka (nära Göteborg) med utsikt mot havet. Det är inte bara hus utan upplevelser av världen utanför. Skönhet i arkitektur både utifrån och inifrån


Gert Wingårdh firar 30 års skapande, 1978 - 2008, på Röhsska muséet i Göteborg.

 

------------------------

Text och foto: Jeanette Axvi

 

 

 

Tillbaka