Världens största (svenska) designpris till

dansk modeskapare

Text och foto Jeanette Axvi AN 2011


Henrik Vibskov vid den röda bodybuildingen t v
som han skapade för arkitekturmuseet i Rotterdam 2010.

Röhsska museet i Göteborg ställer 5 november 2011 - 26 februari 2012 ut Henrik Vibskovs mode och installationer. Henrik har tilldelats Torsten och Vanja Söderbergs designpris, som faktiskt är världens största. I miljon kronor. Vibskov skapar förutom herrmode, som visas i Paris, avantgardistiskt dam- och herrmode. Hans idéer rör sig inte bara kring kläder utan allt runt omkring människan - i häftiga installationer och performances. Till exempel gjordes en catwalk med vackra åsnor som ledagade människomodellerna. "Eat", en annan visning utspelade sig kring ett långt matbord.

Läckra exempel ur klädskapandet kan man se på Röhsskas utställning: stickade jackor och koftor och blusar som är fina representanter för det typiskt danska eller nordiska modet. Mycket färger och mönster. Och bärbara kläder. Samtidigt syns mer futuristiska kläder med svepande former. Henrik Vibskov är modeföretaget och den som styr valet av idéer som kommer från hans medarbetare. Dammodet skapas av den kvinnliga formgivaren Maja Brix - i samarbete med Henrik.

- Vi träffades på ST Martins School i London, berättar hon. Och tillägger att Henrik Vibskov aldrig gör vanliga modevisningar: en gång hade vi med åsnor på catwalken. Vackra åsnor som var sköna som "modeller", en annan gång släpptes bara folk med instrument in. "Modevisningarna är samtidigt performances; för att ge kläderna ett 360 graders perspektiv, d v s allt runt kläder", säger Henrik Vibskov. Kläder är alltså inte bara kläder för honom.


Herrkollektionerna visas i Paris. De andra kollektionerna i Danmark eller i andra länder; t ex i Seattle i USA, London, Paris, Milano.

Text och foto: Jeanette Axvi

Se www.henrikvibskov.com

Tillbaka