"Naturligtvis" kul lärobok för mellanstadiet

i tävlingen Unga Forskare 2007

 
Gymnasieelever och författare till boken "Naturligtvis".
Fr v Anna Polyakova, Emily Daubney och Maria Johansson

Göteborgs Universitet bjuder årligen in gymnasieelever till att forska och tävla på det naturvetenskapliga området. Onsdagen den 21 mars ställde deltagarna i tävlingen Unga Forskare ut sina skolprojekt på Göteborgs Universitet. En jury valde ut 6 vinnare bland 14 utställare.
Ebba Torgerson från Sigrid Rudebecks Gymnasium tilldelades första pris. De övriga 5 fick andrapris. I mitten av april visar vinnarna från gymnasier i hela landet sina alster på en utställning i Stockholm.

Sammanlagt ställdes 14 projektarbeten ut, som behandlade frågor om allt från begravningsteknik till bakterier i varma källor och framtida drivmedel. Vinnaren Ebba Torgerson har gjort en omfattande, systematisk inventering av Gåsös flora, och förstapriset består av en plats på utställningen Unga Forskare i Stockholm.

Följande fem projektarbeten har också gått vidare till den nationella utställningen, som går av stapeln den 14-18 april i Stockholm:
Naturligtvis! - en naturvetenskaplig bok för mellanstadiet
Anna Polyakova, Maria Johansson och Emily Daubney, Donnergymnasiet
Humanurin som gödningsmedel
Jasmina Sobo och Anders Lundin, Sigrid Rudebecks Gymnasium
Järnoxiderande bakterier i ny miljö
Maria Hallbeck, Maria Ulnes och Kajsa Kroneld Viktorsson, Hvitfeldtska gymnasiet
Naturläkemedel
Enida Kratovic, Hvitfeldtska gymnasiet
Begravningsteknik
Anna Olofsson, Falkenbergs Gymnasieskola

Eleverna som gjort boken "Naturligtvis!" startade sitt projekt hösten 2006 och har fyllt den med kunskaper i biologi, kemi och fysik plus roliga laboratorieövningar. De går sista året på Donnergymnasiet, NV-programmet, i Göteborg. De har testat boken och undervisningen i klass 5 A på Noleredsskolan i Göteborg och ska utöka med test i fler skolor. Några lärare har redan köpt in boken som läromedel.

Kul för mellanstadiet

På 24 sidor får man träffa de roligt pedagogiska författarna Biologi-Anna, Kemi-Maria och Fysik-Emily. För den här boken är gjord att passa små intresserade mellanstadie-elever. Labbövningarna är lätta att göra och uppenbarar intressanta sanningar för barn och även för vuxna. Bokens text, layout, foton och teckningar har skapats av Anna, Maria och Emily.
- Vi är olika figurer i boken. Figurerna förklarar så att ämnen blir lättillgängliga, berättar Maria Johansson.
- Vi har haft eget ansvar för projektet, men har haft en intern handledare på Donnergymnasiet och en extern handledare på Noleredsskolan.

Titeln på boken är "Naturligtvis! Följ med på en resa i biologi, kemi och fysik". Resan är en upptäcktsfärd genom celler, molekyler och ut i rymden.
Idén till boken kom när en lillebror till en av tjejerna frågade: "Vad gör man när man håller på med kemi, biologi och fysik?".

Den 14 - 18 april är det dags för den stora, slutgiltiga tävlingen i Stockholm. Under två dagar ställer ca 100 deltagarna från gymnasier i hela Sverige ut på Tekniska museet. De unga forskarna får också göra studiebesök på företag och högskolor.
Och belöningen till stockholms-utställningens vinnare: Kronprinsessan Viktoria kommer att dela ut priser och stipendier vid festligheten på Kungliga Vetenskapsakademin.

 

"Naturligtvis! Följ med på en resa i biologi, kemi och fysik."
R.D Design AB i Göteborg har sponsrat tryckningen av boken hos Fototext AB, Göteborg. 

Tillbaka