Modetrenderna 2008
på Röhsska museet

TRENDRAPPORT; 2008 berättar om färger och material och deras olika beståndsdelar. Utställningen vill visa betydelsen av att spara nutiden och användandet av det historiskt sparade, för att förstå framtiden. TRENDRAPPORT 2008
19 juni - 7 oktober 2007.

Röhsska museet visar vad som händer inom mode- och inredningstrender år 2008. Det illustreras med hjälp av Röhsskas samlingar och nya, unga formgivares inlägg.

"Flickrumsfeminism" är en överdekorerad, färgglad och feminint lustfylld riktning, med starka och självsäkra kvinnliga uttryck. Årets film om Marie Antoinette har inspirerat utställningens ansvarige, Ted Hesselbom, men även Zandra Ahls formgivning, som revolterar mot modernismen och det normativa i det avskalade svenska formidealet, vilket härskade under 1900-talet. Färgerna är rosa, ärtgrönt och pasteller!

"Romantiserad industrialism" är den lilla svarta, kostym, frack, borgarskapets diskreta charm, viktorianskt, dekadens, rika material, tunga industriella material, en hyllning till tekniken. Där allt från zeppelinare och ångmaskiner till film och etermedia har betydelse. Här får filmen företräda stilen, svart/vitt trenden - trenden som är hela industrialismen från år 1835 till år 1975. Maskiner och sammet med en enda gemensam nämnare - svart!

"Primitiv minimalism" är en renässans för asketism och fåordighet, den här gången mycket starkt förankrad i primitiva formuttryck. Världsmusik, Shakers, ett uns New Age och Johannes Itten från Bauhaus är några exempel som inspirerat.

Vernissage tisdag den 19 juni kl 13.00

Röhsska museet
Vasagatan 37-39, Göteborg, Sverige
www.designmuseum.se