Det händer i Dalsland .....

NORDISKA TOMTE-MUSÉET

TASSAR MOT SUCCÉ

AN 21 december 2008

2000 besökare på bara 2 veckor, de första 2 veckorna! Det Nordiska Tomtemuséet i Mellerud kan gjuta nytt mod i en bygd som shockats av arbetslösheten vid det nedläggningsplanerade Arctic Paper i Åsensbruk.

Sten Torstensson är mannen som startade Tomtemuset i Mellerud. Han är en framgångsrik antikvitetshandlare med starka sociala ambitioner. Han har även startat Dalslands konstmuseum i Upperud och driver Stens Antik i Mellerud. Sten är uppfödd och bor i Bränna, en liten by som ligger granne med Åsensbruk och Upperud i mellerudskommunen här i mellersta Dalsland. Drygt 2 km från turistmetropolen Håveruds-akvedukten och Dalslands kanal.

Sten Torstensson och medhjälpare Siv Sjötun i museets shop

Tomtemuseum, en excellent idé bör det vara, eftersom det inte finns något riktigt tomtemuseum i Norden. Det ska finns något litet i Sjöbo. Idén till museet är en gammalt dröm. Efter att ha samlat tomtar i många år var det dags för start den 22 november 2008.

1800 till nutid

Nordiska tomtemuseet i Mellerud är inrymt i ett gammalt bryggeri, en intressant gammal tegelbyggnad i flera våningar. Första våningen är hittills bebodd av tomtar många från 1800-talet, sådana man liksom aldrig sett eftersom de är antika.


Allt går och det som inte går går också!!, säger tomten

Här finns många tomtar från 1900-talet, här finns tavlor med tomtemotiv från konstnärerna Lars Lindqvist och Olle Rudolf, jultidningar inom glas och ram och andra spännande julting. En tidning från 1950 har Alice Babs med dotter på framsidan och rubriken "En julhälsning från hela Sveriges Alice Babs."

Förutom utställningstomatar finns mängder av olika moderna tomtar och julpynt att köpa i shopen på muséet. Ett litet cafe med hembakt och glögg.

Tomtetåg från Göteborg

Sten Torstensson har bara börjat på sitt tomteprojektet. Klart är att det ska gå tomtetåg från Göteborg med Järnvägssällskapets ånglokståg. Tanken är att det ska komma 400 personer. När de anländer till Mellerud ska 200 personer komma direkt till Tomtemuséet och de andra 200 till Kulturbruket för att äta gröt och sedan skiftas grupperna..

Jul med Ronja rövardotter ...

Det finns fler våningar i museibyggnaden. Här planeras för aktiviteter.
- Vi ska ha 10 salar till i huset, berättat Sten Torstensson. Vi ska fira jul med Ronja och Birk, det ska bli utställningar knutna till alla våra högtider; Påsk, Pingst, Midsommar, kräftkalas.
- Alla traditioner ska vi visa.

Det händer mycket i Mellerud just nu, menar Sten Torstensson.
- Mer än det gjort under de senaste 30 åren. Vi har Sunnanåprojektet med sjöbodarna och golfbanans Resort med intressant villaområde. Sedan 30 år tillbaka har allt stått stilla i Melleruds kommun.

Nu börjar det kanske röra på sig. Tomtar är kan vara början till mycket postivt tänkande! I alla fall i Dalsland, detta landskap som har så många magiska berättelser om tomtar, knytt, skogrån och annat märkligt. Både historiskt och i noveller och romaner.

Text och foto: Jeanette Axvi

Tillbaka