Skiffertak,

ett stenhårt arbete! Och en kulturgärning.

AN november 2011

Skiffer, det mest beständiga takmaterialet. Stenen skapades för ungefär 1 miljon år sedan och på tak kan de hålla lika länge. Det är huset det hänger på! Ett hus i granit täckt med skiffer på taket blir onekligen starkare än ett trähus med skiffertak. Men en dröm att fantisera kring. De flesta hus är byggda av trä. De som har skiffer på taket har mest konstruerats under de senaste århundradena i områden i Sverige där skiffer bröts; i Värmland, Bergslagen och Dalsland. I Frankrike, England, Tyskland och Spanien är det också vanligt med skiffertak.

Många offentliga byggnader som kyrkor, skolor och andra myndighetsbyggnader har också försetts med skiffertak.

 

Huset i Dalsland byggt 1924 får i maj-juni 2011 sitt skiffertak renoverat.

Efter 90 år var det dags att renovera taket på gårdens bostadshus. Ett litet hus på 60 kvm. Att hitta skiffer-specialister är lätt. Men det tar tid att boka in dem. Det finns i nuläget bara två företag i Sverige som arbetar med skiffer, Jörgen Lindéns Bygg i Grythyttan och Ciderskiffer i Halland. - Jag har arbetat med skiffer i 30 år och haft bolaget i 10 år, berättar Jörgen Lindén. Vi har fullt upp med jobb året runt i Sverige och arbetar också i Norge. Vi arbetar på vintern också - men mest i södra Sverige eftersom de vanligen har minst snö där.

Det gamla skiffertaket tas bort. Keith Lindén och Joakim Andersson från företaget Lindéns bygg-och skifferteknik i Grythyttan i Bergslagen arbetar här från speciella ställningar som sätts fast på taket. Arbetet görs i många steg. Först tar man ner plattorna och sorterar bort de skifferplattor som är spruckna och ersätter dem med nya. Sedan ska den gamla pappen och eventuella ruttna partier av gamla takbräder bort.Sedan täcks taket med plywood, som täcks med en specialpapp för skiffer. Sedan är det dags för det ny-gamla skiffertaket. Gamla bra plattor måste justeras i spikhålen, som huggs djupare med yxa. Varje platta fästs sedan med två rostfria spikar. Plattorna överlappar varandra på sidorna och ovan så de tämligan stora plattorna om ca 35x25 cm ser mycket mindre ut när det är monterade. De ser ut som silverglänsande fjäll.

Ett stenhårt jobb

 

Joakim Andersson och Keith Lindén är med rätta stolta över sitt jobb. Skifferplattorna ligger i ett jämnt mönster. Ca 25 % av det gamla takets skiffer har p g a sprickor och ojämnheter ersatts med friska, jämna plattor.

 

 

 


 

 

Gamla taket före renoveringen. Ruffigt ojämnt. Skorstenen var fallfärdig och fick muras om.

 

 

 


 

 

 

Nya taket med nytt skorstensbeslag och regnbåge i färg som matchar plattorna.

 

 

 

 

 

 


I regnet glänser taket som av silver.

Text och foto; Jeanette Axvi

Tillbaka