I Saras trädgård:

att odla egna kryddor

 

AN februari 2015

I sitt växhus i Skållerud i Dalsland odlar Sara Kanyinda förkultiverade tomater och gurkor, rödbetor och vitlök. Och många olika kryddor i växthus eller på friland. Exotiska kryddor trivs både i växthuset och i backen utanför. Familjen är självförsörjande på kryddor.
- Jag köper bara salt, vitpeppar, svartpeppar, chilipeppar.
Jag sår från frön som jag fått från vänner och bekanta. Frön är bäst, inte plantor, de växer men dör lätt. Vintern är svår för lavendeln om kylan är hård. Rosmarin får man ha inne på vintern.

Spännande kryddor som odlas är: timjan, citrontimjan, chokladmynta, pepparmynta, citronmeliss, salvia, grekisk oregano, krusmynta - en svensk oregano som växer vilt här, och mejram, mynta, oregano.
- Spansk körvel är vild, den har vuxit här länge. Den kom med munkar och nunnor till Sverige för länge sedan. Den smakar lakrits och gör sig bra i brännvin, i soppor och efterrätter, en multikrydda!


I en solig backe åt söder är det Floras kulle med ett hav av ljuvliga blommor och kryddor. Kyddorna behöver här inte växthus för att trivas!

Sara är en blomsterälskare. Favoriter krasse och ringblommor - som är ätliga. Och luktärt - men den är giftig, så den får nöja sig med att bli en fröjd för ögat och luktsinnet.
Den blomstrande backen är ett projekt som precis blivit klart sommaren 2014.


Bilderna: Sara Kanyinda i sin drömträdgård.

 

Text och foto: Jeanette Axvi 2014

 

Tillbaka