Rösten från det natur-romantiska Dalsland:

Musiken är Saras livsstil!

AN mars 2013

På landsbygden finns det människor, musikaliska genier, som folk i städerna inte har en aning om. Förrän de släpper en skiva och kanske blir kända. I familjens bondgård i Skållerud nära Mellerud i Dalsland skapar Sara Kanyinda musik för sin kommande skiva. Vem är hon, denna kvinna; musiker, sångerska, songwriter?

Är det hennes man Joakim eller naturen som inspirerar? Eller fåren som hon sköter om eller de fyra barnen?
- Jag blir inspirerad av mig själv! Jag är introvert och när jag skriver kommer mina tankar ut - om möten med människor och om mina reaktioner. Andra människor brukar kanske skälla ut folk, men jag brukar skriva en låt om dem, ha ha!
- Jag kan sätta mig ner och skriva 3 låtar om hjärta och smärta, jag kan tekniken och hantverket. Men det som jag märker att andra blir berörda av, är det som liksom kommer ut av sig själv, naturligt.
- Jag är introvert och filosofisk. När jag var barn, och alltid sedan dess, har jag haft behov av att vara ensam. Inte så att jag inte tycker om människor för det gör jag absolut, och jag har goda vänner, gamla vänner, säger Sara Kanyinda. Men när allt blir intensivt vill jag dra mig tillbaka.

Naturen är !

Hon berättar om sin fascination för naturen. När hon som liten kunde leka med vatten i timmar i naturen, skapa flodfåror. Vår och höst när det regnade och det rann vatten överallt var fantastiskt. Skogen med sin växtlighet och blommor var stora upplevelser som kunde sysselsätta henne. - Min mamma hade alltid 30 olika blombuketter från mig i huset, kanske inte alla var så vackra! Jag sjöng och spelade piano - också stora intressen hos mig.

Sång och musik var det stora intresset. - Nu kan jag hålla på med musiken. I musiken kommer allt av sig själv. När jag byggde bo med min man och vi renoverade huset vi bodde i då, tog sig skapandet uttryck i det praktiska livet. Nu, nu vet jag i alla fall att jag är bra på att skriva texter - men pianot är jag inte bra på.

Vägen till skiva

Att skapa musik och text till en skiva är ett jobb som är mycket större än man kan tro, menar Sara Kanyinda. Hon skapar sin musik men själva jobbet med inspelning och engagemang av musiker är ett komplicerat arbete. Att mixa rätt artister. Musiker är individualister och rätt kemi är viktigt. Det är en lång väg till inspelning i musikstudio och färdig skiva.
- Jag har spelat mycket ute med olika människor men det är svårt att finna musiker att stämma med. Hela genren består av människor som är impulsiva, kreativa och lite oberäkneliga.

I början av januari 20024 var Sara Kanyinda med på en stor folkmusikfestival i Örebro. Under en heldag och till 3 på natten kunde musiker och sångerskor mötas. Där var folk från hela världen, såväl från Europa som från USA, från säckpipeblåsare till ...

Sedan blev det konsert hemma i Åsensbruk, för att samla in pengar till underhållet av Föreningshuset i Åsensbruk. Under hösten 2013 spelade Sara Kanyinda med sin musikpartner Anneli Jacobsson på det nya kultur- och musikhuset Upperud 9:9. I sommar 2014 de där haft uppskattade konserter vid flera tillfä'llen.

Mellerud tycks vara en stor musik-kommun?

- Ja, kanske det bottnar i att vi hade en hippievåg här på 1970-talet. Alla känner alla och det är lätt att nätverka. Det finns eldsjälar som kan drar igång aktiviteter. Å andra sidan kan det vara svårt att utvecklas utåt. Själv har jag fullt upp med barnen och arbetet med fåren. Och musiken förstås.

Tips om mat från gården ..

Tillbaka

Text och foto Jeanette Axvi©

j.axvi@articnews.se