Rosa Taikon,

drottningen bland silver- och guldsmeder

På Röhsska museet 4 april - 25 maj

AN 18 maj 2008


Rosa Taikon på Röhsska museet.
Dockan
har silverbälte och magnifikt halssmycke.

Hur är det möjligt att en zigenarflicka bara får gå 2 år i folkskolan? När Rosa Taikon är med på invigningen av sin utställning på Röhsska museet i Göteborg i början av april berättar hon just detta. Hon är inte ung längre och detta var längesedan - när romer kallades zigenare. Nu är de romer och skaffar sig hög utbildning. Romer har de alltid kallat sig själva, medan zigenare är ett nedsättande ord.

Rosa Taikon fick ändå sin höga utbildning. Hon gick så småningom smyckesmidesutbildningen på Konstfack i Stockholm. Hon är en pionjär inom den romska smyckes-traditionen. Hon är kvinnlig silversmed, vilket inte är vanligt och hon har lyckats förnya den romska smycke-traditionen.

Det började med att Rosa Taikon gick i sin pappas fotspår. Han var silversmed och hövitsman, d v s ledaren för sin släkt. Silver i form av en yxa är ett tema som Rosa arbetat med och som fanns i hennes fars hövdingastav. Yxan symboliserar värdighet och visdom och silverstaven med denna form bars av den äldste mannen i klanen.

Bröstformen är det andra temat som Rosa Taikon skapar med. Det är en traditionell romsk form som symboliserar fruktbarhet.

Granuleringsteknik

Smycken av Rosa Taikon är under av skimmer, glans och livgivande vithet. Silvret lever i former som liknar vattnets och vågornas spel. Hon använder sig mycket av granuleringstekniken, alltså små, små silverkulor som bildar mönster på de släta ytorna. Guldsmycken skapas också men framförallt är det silver som fångar hennes skaparkraft. Synd bara att priserna var så höga på museet.

Rosa Taikons smycken finns på de flesta svenska museer.

www.designmuseum.se

 

Text och foto:
Jeanette Axvi
Copyright 2008

Tillbaka