Renässansen - nytt ljus på Italien

And There was light, (Varde ljus), är temat på den omfattande italienska renässansutställningen i Eriksbergshallen i Göteborg. Utställningen pågår från 20 mars - 15 augusti 2010 och visar vad Italien förmådde inom vetenskap, konst, kultur, arkitektur, samhällsliv och politik under 1400-1500-talen.

La Bella Principessa, den vackra prinsessan, är publikmagneten på utställningen. Prinsessan i all ära, men det finns så otroligt mycket mer på denna expo över den italienska renässansens stora konstnärer. 55 verk visas, varav 19 är verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael. Även andra mindre namnkända, men inte mindre intressanta är med. Man kan också se stora och små modeller av Leonardos 500 år gamla uppfinningar. Man får en inblick i Milanos och Florens´ fredliga och krigiska historia. Och Roms religiösa historia. Leonardo var även krigsarkitekt och utställningen visar krigsmaskiner i små modeller. Även nutida tolkare av renässansen presenteras, t ex Andy Warhols version av Nattvarden.

Tidsdokument av renässansen

Renässansen var en period som förändrade hela världen. Då lades grunden till vår moderna historia och Italien var tongivande. Det är det än idag, i alla fall när det gäller design och mode. La bella Principessa är en tavla, en teckning, som ser märkligt modern ut. Hon skulle kunna vara ett porträtt av en ung kvinna av idag - om man undantar hårnätet och den långa flätan. Kinderna är svagt rosa, som av lite rouge. Hon tecknades för att presenteras för sin blivande gemål, en tysk kejsare. Och denna numera ovärderliga tavla köptes billigt av en engelsk kvinna. Bilden är en nyupptäckt Leonardo, upptäckt av den franske ljusteknikern Pascal Cotte.

Modern mulimediateknik

Renässansen i italien utspelade sig under 1400- och 1500-talen. Leonardo da Vinci (från Vinci) levde 1452 - 1519, Michelangelo Buonarroti 1475 - 1564 och Rafael (Rafaello Zanzio) 1483 - 1520. Den teknik som gör alla utställningens objekt så otroligt lättillgängliga och informerande är mycket modern. Man går runt med hörlurar och en pekare och kan vid varje objekt välja en lång presentation på svenska eller engelska.

Göteborg och Italien

Utställningen är en produktion av de italienska konstexperterna Francesco Buranelli som är vetenskaplig ledare och den konstnärlige ledaren Alessandro Vezzosi. De har samarbetat med Excellent Exhibitions och Göteborgs stads Kulturnämnd och Göteborg & Co. En applåd för samarbetet! Premiärstad för utställningen är Göteborg! Utställningen kommer att turnera världen runt under 8 år - med originalmålningar som sammanlagt värderas till flera miljarder.

www.and-there-was-light.com

är utställningens sajt.

Tillbaka