Mod i modet - art i papper

AN 2007-07-07

Vad är mode? Vem kan svara på det. Kanske inte ens Annette Meyer, modedesigner/lärare/konstnär från Danmark, som under sommaren visar kläder på Röhsska Museet i Göteborg. Det är en kavalkad av mode från 1800- och 1900-talen som visas från 2 juni till 28 augusti -07.


Christian Diors New Look representerar 1940-talet. Annette Meyer själv t h, men hon är klädd i klassiskt sommarvitt ...

Annette Meyer visar på förändringen av modet under 200 år. Man ser hur modet påverkats av tiden och kvinnans uppgift i tillvaron. Man ser också tydligt hur kvinnans ROLL förändrats. En klänning från mitten av 1800-talet har en jättelik krinolin - den ser ut som ett stort bord runt kroppen och kvinnan blir som en docka med små rörelsemöjligheter.

På l950-talet har klänningen dekolletage och svepande kjolvidd.

- Då skulle kvinnan behaga mannen, säger Annette Meyer vid pressvisningen av utställningen.

Dockorna har tidstrogna utseenden, frisyrer och make-up. Utställningsidén kring plaggen är unikt ny; på väggen bakom de i rummet centrerade figurerna/skyltdockorna kan man se dem i olika synvinklar via hologram.

Pappersdockor

Alla plaggen är i papper - och tryckta efter blomplanscher ur Flora Danica från 1752. En till fällighet eller? Det är ett blomsterår i år när blomsterkungen Linné fyller 300 år. Kul sammanträffande. Men i alla fall - det blomtryckta papperet framhäver tydligt plaggens olika form och funktiorn. Annette Meyer berättar att hon använt förpackningspapper, sådant som finns i påsarna för mjöl och socker. Det var ett kraftigt papper och alltså måste det bearbetas, skrynklas, innan det kunde sys. Först trycktes 700 meter papper.
- Sedan bjöd jag in mina vänner till skrynkelfester - och god mat. Vi skrynklade 450 meter. Det är ett hårt jobb. 8 meter tar 7 timmar att skrynkla för en person!

Projektet startade för 4 år sedan och har kostad ca 1 miljon danska kronor. Med bistånd från danska fonder och från Röhsska museet som har beställt utställningen.

Efter Röhsska går utställningen vidare till Valdemarsudde i Stockholm.

Annette Meyer har haft uppmärksammade utställningar med kläder i papper och plast i hela världen de senaste 12 åren.

Se också på:

www.annettemeyer.com

Tillbaka