Avskalat sparsmakad natur

på HDK:s examensutställning

AN 10 juni 2010

En timme på examensutställningen från HDK på Röhsska museet ger en glimt av något. Kejsarens nya kläder eller något verkligen nytt? Det är frågan man kan ställa efter ett besök på utställningen av verk som är resultat av Masterutbildning, två års fördjupning av designstudier i design och konsthantverk på HDK.

Naturen, ekologin, sociala ansvaret var dominerande teman. Helt korrekt i tiden och säkert nödvändigt inför en ny och oviss framtid. Om man blickar ut i naturen är den överdådig, färg- och formrik och varierad. När människan skapar som eleverna på HDK nu gjort önskar man att det vore lite mer djärvhet och överdåd i form och färg. Men en del verk var över förväntan spännande. Utställningen pågår från 5/6 - 15/8 2010 på Röhsska museet i Göteborg.

 
Lakan av linne i en spännande gräddig form med veck. En prisessvärdig serie skapad av Malin Åkerblom.
 
Saab-bil för år 2040 skapad av Erik Åleby. Modellen är tänkt för dagliga transporter utanför kollektivtrafiknätet.

 
Karl Hallberg, från utbildningen i Dals Långed, här i sin dramatiska iscensättning av "Jag vill tacka livet" av Violetta Parra, men Karl var mer inspirerad av Arja Saijonmas version. Karl smidde megafon på låda. Symboliserar döden. Han kröp in med huvudet och sjöng sången vridande sig som i dödsvånda. Konsthantverk som blev till drama och konst.

 
Naturens ljuvlighet. Matta grovt tätstickad av Maria Sandberg. Hennes tema är naturens material: Ull och nässelfiber - två material som underskattats i oljans tidenvarv.

Text och foto: Jeanette Axvi


Tillbaka