Svenska / English

Modesty fascinerar

- även sin tecknare

 

Text och foto: Jeanette Axvi

"Hon stod i dörröppningen avtecknad mot lysrörsljuset. Ansiktet var slätt och lugnt med höga kindben under mörka, tankfulla ögon. Tarrant uppskattade hennes längd till 1,68 men det svarta håret uppsatt i en chinjong på hjässan gav henne ett intryck av att vara längre. Huden hade en lätt gyllene solbränna som skulle ha varit värd en förmögenhet för den som hade kunnat sälja den på flaska."
Så presenterades Modesty Blaise på bokmässan i Göteborg i oktober 2000. Nuvarande Modesty-tecknaren spanjoren Enric Badia Romero var inbjuden för att beskriva "sin" Modesty.

Enric Badia Romero, Modesty Blaise-tecknare

Hjältinnan Modesty Blaise är tjejen som kan konsten att vara överlägsen män och samtidigt bli beundrad av dem. Hon slåss mot brottslighet och narkotikahandel med list och kongon och utan skjutvapen. Numera. I sin ungdom var hon själv aktiv på den olagliga sidan. Hon var den lilla föräldralösa flickan som växte upp i främre Orienten och sedermera blev ledare för brottssyndikatet Firman, pensionerade sig vid 25 års ålder och därefter hjälper behövande vänner mot brottslingar. Och jobbar för det engelska underrättelseväsendet och dess uppdragsgivare Sir Gerald Tarrant på uppdrag som ingen annan klarar.

Hennes stöd i äventyren är hjälten Willie Garvin. Mannen hon räddade från undergång för länge sedan och skapade till sin medarbetare, till en kopia av sig själv.

Skapad av Peter O´Donnell

Hjältinnan Modesty Blaise är skapad av en man, engelsmannen Peter O´Donnell och ritas av män.

Den förste, Jim Holdaway, följdes av John Burns, Neville Colvin, Patrick Wright. Den nuvarande tecknaren Enric Romero, är spanjor. I oktober år 2000 har han ritat sin 10.000:e daystrip, serieruta, för dagstidning. En strip består av 3 eller två rutor med händelser.

Peter O´Donnells Modesty Blaise publicerades första gången den 13 Maj 1963 i London-tidningen The Evening Standard. Inspirationen kom från en liten flicka i åldern 10 - 13 år som Peter sett i sin ungdom när han var soldat i brittiska armén under andra världskriget. Han är född 1920.

Bland flyktingarna som kom från bergen vid gränsen mellan Sovjet och Persien såg han flickan som med sin mognad och tuffhet inspirerade honom att skapa en hjältinna 20 år senare.

Modesty Blaise finns också i romanform

Ritas nu av Enric Badia Romero

Enric Romero är en tecknare i Peter O´Donnells smak. Han ritar serien och en Modesty som är tuff och klädd i stilrena enkla och sexiga kläder. Jim Holdaways Modesty från 1960-talet var betydligt softare och mer påklädd. Dagens Modesty passar idag, med dagens förväntningar på kvinnor. Enric har ritat Modesty i två omgångar och däremellan skapat en egen serie med en kvinnlig hjältinna: Axa. En futuristisk och sexig seriefigur som i Sverige visades i tidningen Agent X9. Den är forum för Modesty Blaise-serien. Även tidningen Metro har Modesty-serien. Peter O´Donnell ska nu sluta skriva, enligt Agent X9 som i april 2001 därför börjar publicera Modesty i varje nummer, från den första Modesty-serien till den sista. Hela tecknarkavalkaden kommer att passera. Hur har Modesty ändrats - från 1960-talet till dagens (Romeros) tecknarstil?

Vem är Modesty för dig, Enric Romero?

- Hon är en hjältinna, lite feminist. En självständig kvinna. Hennes utseende är lite orientaliskt, med markerade drag. Jämfört med tidigare Modesty-tecknare gör jag henne mer feminin och sexig.

Tycker du om henne?

- Mycket! Jag arbetade på en tidning där serien fanns när den dåvarande (förste) tecknaren Jim Holdaway 1970 gick bort. Peter O´Donnell engagerade mig.
- Jag hade sett filmen med Monica Vitti
(en dålig parodi på Modesty Blaise - red:s anmärkning). Den första tiden fick jag mycket negativ kritik för serieteckningarna och jag undrade många gånger varför jag fortsatte. Det fanns enklare jobb! Inte fullt så utsatta!

Från 1970 - 1978 tecknade Romero. Sedan kom han tillbaka 1986.

Har Modesty förändrats?

- Gestalten får en mjukare framtoning nu, inte så hård som i början. Hennes karaktär har inte ändrats eftersom det är författarens skapelse - men hennes utseende. Hon åldras inte mycket. Hon kommer att vara i samma ålder. En evig Modesty Blaise.

Väljer du hennes kläder?

- Min fru är en saklig kritiker när jag väljer kläder. Jag vill gärna välja en utagerande stil.
- Peter O´Donnell ger instruktioner om en ganska enkel stil med kjol och blus. Vid ett tillf'älle när Modesty ska gå på restaurang tänkte jag mig något mer intressant - men nej, det skulle inte vara så utåtiktat.

Miljöerna i serien?

- Jag får all information av författaren och jag hämtar inspiration till miljöer från böcker och filmer. Jag reser inte själv till platserna där berättelserna utspelas. Berättelserna rör sig i miljöer över hela världen.

- Mina favoritmiljöer är natur och berg. Inte civilisation och framför allt inte bilar.

Romero avslöjar att han har ett bra samarbete med författaren - som försöker skriva miljöer tecknaren känner för. Romero kan också rita det han inte är förtjust i, t ex bilar och miljöer i London eller andra storstäder. Som omväxling.

Behöver feministen Modesty Willie?

- Det är en speciell, kysk situation. Willie är som en bror. De kommer överens men är två olika personer. Hon har god hand med männen och har förmåga att kunna använda dem, dra nytta av dem.

En kvinnlig professor Higgins måste man karakterisera henne som. Modesty har byggt upp Willie från att varit en asocial slagskämpe i sydostasien till en tämligen belevad och ridderlig person - mot kvinnor. Han kallar henne Prinsessan, prinsessan Blaise.

 

© Jeanette Axvi, Artic News 18/4 2001.


Vill du veta mer om Modesty Blaise och tecknaren Enric Romero - besök gärna Enrics egen hemsida:

www.badiaromero.com


Till index