Hennes drömjobb:

Väva vacker väv

 AN 2012

 

Ett jobb kan vara drömjobb fast man inte har det som sin huvudsakliga inkomstkälla. Så är vävningen för Margareta Jansson som arbetar hos Coop i Åsensbruk i Dalsland. Hon har en lust till vävningen och skapar egna mönster i vävstolen eller tillsammans med vävkollektivet, ett tiotal kvinnor, som träffas varje vecka i Dals- Rostock.

 

 

I en röd stuga som ligger på föräldrahemmets gård med utsikt öven den vackra sjön Näsöln. I det sjörika landskapet Dalsland. Margareta är den 9:e generationen på gården.
Det är inramningen för en kvinna som nog hade tänkt sig vävning när hon var ung men valde yrkesutbildning inom kök och mat. Vävintresset togs upp igen mycket senare via en ABF-kurs i Mellerud.

Hon hittade sedan en gammal vävstol i ett magasin på gården.

- Jag satte upp en väv till gardiner, men det blev snett, eftersom stolen var sned. Nästa försök gick bättre; det blev 14 meter på 1,26 m bredd. Och en del mattor. Sen skaffade jag en vävstol till och det blev dukar, mattor och babykläder till mitt första barnbarn. Efter det har jag varit med i vävgruppen i Dals-Rostock i 15-20 år. Det fina med den gemenskapen är att vi sätter upp vävar och sedan kan låna varandras varp men skapa helt personliga alster genom personliga inslag (väft).

- Daldräll är roligast att väva, säger Margareta. Det blir ett spännande resultat. (se bilden ovan med tjuren som är Dalslands symbol.)

- Trasmattornas mönster gör jag när jag sitter i vävstolen, jag ritar inte upp mönster på papper!. Då tar jag hellre upp om det inte blir som jag tänkt!

En fin vävd matta blir nästan som en orientalisk knuten matta?

- Ja, om man lyckas få fina trasor så att mönstret kan bli intressant.

 

Trasmattans distinkta röda ränder ramar in de mångkolorerade matchande partierna. Margaretas design.

 

 

Margareta väver egna mönster men även ur kataloger och gamla mönster som letats upp av Trådräknarna i Mellerud, en grupp kvinnor som sedan några år gräver fram vävmönster ur textila gömmor!

- Vävning är fin avkoppling, menar Margareta Jansson. Det är faktiskt friskvård. På samma sätt som att ha en trädgård. På vintern är det en nyttig sysselsättning. Vävning har gått tillbaka nu så vävstolar är billiga. Då kan man passa på och skaffa sig en nyttig och rolig avkoppling.

 

Köksduk med matchande grytlappar.

 

 

 

Text och foto Jeanette Axvi ©

j.axvi@articnews.se

 

 

Tillbaka