Leendet räddat

med implantat

AN mars 2015 Jeanette Axvi

Att få nya tänder efter att de egna inte fungerar längre är möjligt och billigare än man tror. Har man pågående behandling hos sin tandläkare och kommit upp i en summa som ger rabatt på vidare behandlingar då kan det löna sig att kontakta en tandläkare som arbetar med implantat. Implantat av tänder är bra när man t ex har dåliga rötter på sina egna tänder och man alltså nte kan få en krona. Det är inte roligt att ha en glugg i munnen eller sakna flera tänder. Implantat är kort beskrivet att tandläkaren placerar en skruv av titan eller kirurgiskt stål i käkbenet. Och tanden känns som en egen tand efter viss tid, kanske efter cirka 1 vecka till 1 månad.

Ett implantat av en tand kan kosta från 5.000-15.000 kronor beroende på vilken rabatt man har.genom den allmänna tandvårdsförsäkringen .Man kan finna olika tandläkare med implantat som specialitet via Internet och sedan ta kontakt. Välj gärna ut några olika kliniker. Undersökningen av statusen på munnens tänder är oftast gratis och man får kostnadsförslag. Sedan kan man jämföra priserna och åtgärderna som föreslås.

Tid och rum

Behandlingen kan börja med att dåliga tänder tas bort men inte alla behöver det,. Hela behandlingstiden kan ta upptill 6 månader. Benet ska läka om tänder tas bort. Sedan opererar tandläkaren in skruv för tanden under lokalbedövning, Därefter ska skruven läka fast i benet. Så småningom är det dags att på skruven fästa tanden. Rätt storlek och färg på tanden har provats ut med hjälp av bettprov och datoriserat färgval.

Under tiden ben och implantant läker får man vara försiktig med mat. Mycket flytande juicer och lättuggad mat rekomenderas troligen. Under tiden man väntar på läkning får man oftast ett löst garnityr som ger tillfällig tröst så att man inte ser tandlös ut..
När man sedan fått sin tand eller sina tänder är lyckan stor. För vem vill ha en glugg eller gluggar i sin tandrad?!


Tandläkaren Henrik Högberg hos Frölundatandläkarna arbetar med implantat.:
- Det var läkaren Per-Ingvar Brånemark, som uppfann metoden att göra implantat, d v s fästa tandskruv i käkbenet. Han opererade den första patienten l965.

Text och foto:© Jeanette Axvi
j.axvi@articnews.se

Tillbaka