Modet
på Röhsska museet!

Haute Couture i alla ära - men det vackraste plagget på Röhsska museets stora modeutställning som startade 22 augusti var en kjol i många lager tyll. Rosa med smala röda ränder. Skapad av Karin Sterner tillsammans med ett dagis, Kollektivet Korpen. Karin driver klädmärket Fröken Sterner och är en av de 11 vinnarna i modetävlingen Fresh Fish som ordnades i Göteborg våren 2007. Helt färska modeskapare alltså. Kjolen står bredvid en förtjusande tyllklänning skapad för en hovdansös på 1950-talet.

På tredje våningen i Röhsska muséet ustspelar sig denna modeutställning som är otroligt intressant, inte i kvantitet men i kvalitet. Här finns parisisk haute couture från 1900-talet tillsammans med aktuella fräscha svenska modeskapare.

Madonnan med jesusbarnet

En helt nyinköpt klänning från modeskaparen Jean-Paul Gaultier har en huvudroll på utställningen. Klänningen heter Lumière (ljus) och är ankellång, i tunn muslin med färger och mönster som associerar till ett kyrkfönster i glas, kompletterat med en cape i svart jersey över vänster skuldra. Bilden av ett barn är tryckt på capen och för tanken till en Madonna ­ Maria och barnet.

Utställningen RÖHSSKA/ MODEMUSEUM pågår till in i januari 2008. Röhsska har en representativ samling med haute couture från 1900-talet; 80-tal, New Look - från år 1948 och plagg från 1910-talet med fantastiska pärlbroderier. En samling 1900-talsmode som enligt uppgift tillhör en av de bästa i världen när det gäller denna tidsepok. Under sommaren 2007 har tre studenter från den nya utbildningen i modevetenskap vid Stockholms universitet gått igenom och utvärderat samlingen med 1900-talsdräkter.

 

Tillbaka

Till modeindex