Konstens nya uttryck:

Spännande sommar på Dalslands
konstmuseum i Upperud


Malin Engström med Kanintagen och Björnpojken

Text /Foto Jeanette Axvi

Dalslands konstmuseum överraskar med en utställning av unga konstnärer från västsverige och Paul M Cederdorff, skulptör som anses vara Danmarks främste.

Paul M Cederdorff har rötter som sommarboende i Tisselskog norr om Upperud/Håverud. Han bodde där på somrarna när han var yngre och han uttrycker sig genom skulpturer inspirerade av den dalsländska naturen och hällristningarna, t ex tisselskogsskeppet. Dalslands konstmuseums skapare Sten Torstensson hade bjudit in Paul till denna retrospektiva representation av skulptur och måleri. Skulpturen drömmaren, som Paul M Cederdorff gör i olika former, med armarna döljande ansiktet eller mer öppna mot världen är en fascinerande form. De stora grafiska bladen som streckteckningar visar sig vara variationer på svetteduken, Jesus-duken som den religiösa vetenskapen hoppats på.
- Men jag missionerar inte, poängterar Paul.

Den stora samlingsutställningen Hittat och funnet - av materal som konstnärerna funnit och skapat spännande ting kring. Vad sägs om behå och rejäl herrsko i, just det: bildäck! Det grova däckmönstret är som blank lack! Erik Langert skapade.

Erik Langert: Skor och BH av bildäck

Utställare är Marja Gräs Andersson, Malin Engström, Anna Sjons, Susanne Wiel, Bodil Göransson, Erik Langert, Tobias Wassberg och Magnus Lönn. Denna unga brigad av konstnärer har bjudits in av Helen Backlund, den nya curatorn, utställningschefen, på Dalslands museum. Hon har verkat på museet i ca 2 år och lyckats ta nya grepp på konstlivet i Dalslands Mellerudstrakt. Helen Backlund kommer från Göteborg, är textilkonstnär och har också varit aktiv i marknadsföringen av Akvarellmuseet på Tjörn.
- Det är kul att göra utställningar här i Dalsland. Man får arbeta med hela linjen, från att finna tema för utställningar, söka pengar och sponsorer och skapa utställningsbroschyrer - till att bjuda in konstnärer.
Helen Backlund har också varit med och producerat en broschyr som presenterar Fyrklövern, Dalslands kulturcentra som består av Dalslands konstmuseum i Upperud, Halmens hus i Bengtsfors, Stenebyskolan i Dals Långed och Not Quite i Fengersfors.

Trasigt och målat och skönt glas

Bodil Göransons trasiga små (ca 10 cm höga)dockor: av gräsmaterial är roliga varelser som säger saker som t ex "blir det bra så här?" (fotomodell).


Av gräs är storasyster och lillebror av Bodil Göransson

Malin Engströms målningar visar människor som djur. Kanintagen. Björnpojken.
- Det är nog mina barndomsminnen, menar hon. Och min egen dotter finns också i dem.
Glascraft - är en skimrande del av utställningen. Kerstin Paulsrud, Anna Höggren, Ulrika Bratt och Helena Kaiser visar sin glaskraft.

10 maj - 29 juni 2008 Hittat och funnet / Paul M Cederdorff / Glascraft

Dalsland konstmuseum - en värld att besöka i sommar och året runt.

Den 5 juli - 23 augusti 2008 kommer nya utställningarna Bertil Hanssom möter Birgitta Nordström, Natur (akvarellmuseet besöker Upperud) och Anna Bowles från Norge.

 
www.dalslandskonstmuseum.se