Sköna, rena former
i guld, silver, pärlor och stenar

AN juni 2006 Text och foto Jeanette Axvi

Ett hus nära havet söder om Göteborg, med utsikt över vida åkrar. Här skapar Christina Thorsell smycken. Som hobby. Hon är fritidspedagog och guld- och silversmed.

Att finna sin form är målet för en konstnär. Kristinas smycken har en ren form med unik fantasitouche. Örhängen som hänger som knappnålar från örsnibben. Eller örhängen som följer örats form. Halsband eller armband av sirliga silvertrådar fyllda med pärlor och stenar. Eller kraftfulla ringar med en enda sten eller pärla. - Jag tycker om att arbeta med färg och form. Men det var först 1996 som jag tog steget och utbildade mig till silvermed, berättar Christina.
- Då var jag över 30 år. Som ung hade jag arbetat som segelsömmare i Fiskebäck, hos företaget som sedan blev Gransegel.

Konstnären

Därefter utbildning till fritidspedagog. Familj och barn. Och sedan arbete som ansvarig för Kirsch-avdelningen (gardinstänger) i Armstrongs heminredningsaffär.

Den tvååriga hantverksubildningen på Nääs bestod av grundutbildning plus arbete som gesäll.
- Nu har jag mitt arbete på en skola med konstnärlig inriktning. Det ger en bra bas. Det är inte så lätt att klara sig bara på arbete med silver- och guldsmide. Men jag tycker det är roligt att designa. Det är viktigt för mig.

- Speciellt silver är spännande att forma. Man kan göra stora smycken eftersom materialet är billigare att köpa in än guld. Men ändå, det är silvrets skimmer och skönhet som är avgörande för mig. Christina skapar också smycken på beställning.

950:-

Det är priset på de flesta av Christina Thorsells smycken.

Adress till Christina Thorsells hemsida:

18k.halfaneagle.com