Hon målar med garn och akvarell

Av Jeanette Axvi

AN februari 2000.

En konstnär är en konstnär är en konstnär.
Vilka medel hon eller han än uttrycker sig med. Helen Backlund i Göteborg skapar i garn, i akvarell, i konstutställningar med andras alster. Hon skapar mattor, kläder och smycken. Ett aktuellt uttrycksmedel är engagemanget i tillblivelsen av Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. Och på Frölunda Kulturhus visas just nu i februari/mars 2000 en konstutställning med stora livfulla målningar gjorda av barnen på en förskola ute på Styrsö, en skola som startats på initiativ av Helen Backlund. Hon drev skolan de första tre åren men har nu lämnat en del av ansvaret vidare.

Detta reportage utspelar sig på Styrsö, för där bor Helen Backlund. På ön i Göteborgs södra skärgård, en lummig ö, trots att den är en utpost mot det vilda havet. Öns kala höga västsida vetter mot Skagerack men åt öster ligger stora, gamla sommarvillor, mindre sommarstugor och fiskarhus, allt inbäddat i romantisk grönska. På öns norra sida går en fartygsled kallad snobbrännan. På somrarna seglar man gärna där, för att visa upp sig eller är det de vackra husen längs leden som visar upp sig?

I lugnet på ön är det skönt att skapa.

- Jag målar inte mer här än när jag var med i ateljén inne i Göteborg. Men jag känner ett lugn här och kan jobba mer koncentrerat. Jag har behov av att träffa folk också. Man blir pigg i huvudet inne i stan.

För några år sedan var Helen Backlund med i en grupp som ställde ut textil, keramik, måleri. Utställningen visades i Japan, på Krapperup i Skåne, Gotlands Konstmuseum och på Röhsska muséet i Göteborg. Med rötterna i Göteborg och utbildning från Konstfack i Stockholm är hon en djärv designer/formgivare/konstnär som experimenterar på olika områden.

- På senare år har jag jobbat med olika hemslöjdsföreningar. Nyligen gjorde jag en ryamatta i ett projekt för Västra Götalands län, Det var ett lite speciellt uppdrag, eftersom vi var fem formgivare/designers som bjudits in att arbeta med ett hårdtvinnat och blankt ryagarn, ett specialgarn från Wåhlstedts. Jag gjorde Bohusläns rya.

 

Traditionen som konst

Helen Backlunds specialitet är textil - när hon inte arbetar med måleri. Behov av omväxling. Det ena uttrycket inspirerar det andra. Hon tröttnar ibland på textil och vill bara måla.

Vem kan göra vackrare tröjor i fårullens naturliga grå och vita färgnyanser, i färgstarka kulörer. Eller en konstnärlig textil i fårull!

Ett verk som snabbt köptes av en amerikansk samlare när det ställdes ut på Liljevalchs stora slöjduställning för några år sedan: Ett täcke i lurvig fårull. Sytt av nio stora rektanglar och lika många fårskinn. I varje ruta ett mindre parti av vadmal, broderat med blommor i en uppdaterad folkkonst. Förr hade man sängtäcken av fårpäls men detta var en konstnärlig betraktelse av traditionen.

"Man skulle känna så här: detta känns bekant men det är inte något jag sett förut."

Just uppdatering av traditionen är något som intresserar Helen Backlund. Hon skapade en kollektion kläder i vadmal och stickat i ett projekt för HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg. Hon fick pengar till konstnärligt uvecklingsarbete under två år. Det blev kläder i vacker vadmal från Norge, kattunstyger (kattun = gammaldags blommigt bomullstyg) och stickat i glada färger. Dessutom analys och tanke kring begreppet tradition?
- Vad är tradition? Det är inte samma för alla. Det kan vara negativt, det kan vara något man ärvt, det kan vara positivt. En del kan uppfatta prickigt tyg som tradition för att mormor hade det. Det kan vara ett konstvetenskapligt begrepp, något som fanns men inte finns längre eller en form som lever kvar.
- Jag tänkte mig det som en folklig textil och försökte hitta kärnan färg- och materialmässigt.
- Man skulle känna så här: Det här känns bekant men det har jag inte sett förut. Det var viktigt för mig att finna tonen utan att bli traditionell i den negativa betydelsen.
- Jag har ställt ut kläderna och jag fick just precis det mottagandet - att det kändes bekant.

Du fick liv i traditionen?

- Ja. Sverige är ett lustigt land. Det är som om man skäms för sin folkliga textila hantverkstradition.
- Folkmusiken är traditionell. De unga tar gärna till sig folkmusikens tradition. Dock - intresset för tradition i textil och husbyggande kommer nu mer och mer, tror Helen Backlund.
- Det vore bra om fler kunde inspireras av det textila arvet!

Helen Backlund formgav och till sin hjälp hade hon AnnMarie Isaksson, en skicklig sömmerska i Lerum. Kappor, jackor och bryggarfrackar i marin eller grå vadmal. En kappa kostar 6000 - 7000 kronor när den säljs hos Konsthantverkarna på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Endast en liten del av priset blir förjänst för formgivaren.
- Ska man tjäna pengar på detta ska man tillverka i 200 ex och sy upp i Estland eller annat lågprisland. Nu syr vi i Lerum.
- Hantverk och unika produkter i Sverige är en trotsverksamhet. Man gör det trots allt!

Konst, kreativitet

Men det blir utsökt välgjorda plagg. Denna verksamhet kan väl jämföras med det som modeskaparna i Paris, London och Milano gör? Deras plagg kostar ungefär från 30.000 kronor styck.
- Ja, de är idégivare. Så skulle man kunna se på konsthantverkare. De skapar också något som kan bli inspiration för andra ...

På Sätergläntan, hemslöjdens skola, i Insjön, Dalarna, brukar Helen Backlund ge en kurs som återkommer vartannat år. En 3-veckors utbildning i formgivning för maskinstickning. Eleverna hinner måla och provsticka massor av provlappar under den korta tiden.

Numera stickar inte Helen Backlund själv. Hon formger och Karin Kahnlund i Leksand stickar plaggen på maskin. Karin är slöjdkonsulent och står för tekniken och Helen är konstnären som skänker formgivningen. En spännande kombination som närmar sig industri. Konstindustri. Det blir bekvämt att komma upp i lönsam produktion.

Kommer stickning tillbaka?

- Alla säger det, men vem vet. I Japan och USA är det populärt igen, berättar Helen Backlund.

För framtiden kan hon, som gärna formger för att det känns så lätt och kul, tänka sig att förverkliga idéer om böcker.

- Att vara konstnär är mer en attityd. Man kan säga att konstnär är den som målar med pensel på duk, den traditionella upfattningen hos dem som inte själva är konstnärer, men det kan vara att uttrycka tankar eller göra en utställning.

Det nya milleniet?

-Jag kan tänka mig ett enklare liv i ett bättre klimat. Inte så många prylar. Inte så många möten. Jag kan tänka mig att sitta tre veckor på en stol utanför en restaurang i Grekland och få intryck. Jag längtar alltid till ett lugn - samtidigt som jag har behov av puls och kontakten med andra människor.

Dina önskningar för världen?

- Jag tror det kommer att lugna sig efter millenieskiftet, det är oerhört många konflikter och problem nu. Svåra frågor. Jag tror det kommer krafter som löser problemen. Nya generationer åtgärdar plötsligt problemen. Sedan kommer nya problem ... Det kommer människor med talanger på många nya områden, kreativa människor som är intresserade av miljö och naturvetenskap och som mixar sina kunskaper till nya tankar och lösningar.

 

Länk till Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn

e-mail till Leksands Hemslöjd:
hemslojdsforening.leksand@telia.com
till Sätergläntans Hemslöjd:
butiken@saterglantan.se
till Östgöta Hemslöjd AB:
hemslojd@algonet.se

       
 
© Artic News 2000. Jeanette Axvi. Alla rättigheter förbehålles.
 
Kontakt: j.axvi@articnews.se

 

Till index

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Helen Backlund, Göteborg

 

 

 

 

 

 

 


Ryamatta Bohuslän. Foto Björn Breitholz

 

 

 

 

 

 


Kollektion Grå: tröjor, vantar och mössor (även randig kappa) säljs som stick-kits i hemslöjdsaffärer; hos Sätergläntans, Bollnäs, Dalarnas, Leksands och Östgöta.

 

 


Broderi på vadmal, infällt i fårskinn. Detalj ur ...

 

 
.. fälltäcke av 9 fårskinn från norra Gotland. Textil konst av Helen Backlund. Foto Magnus Selander

 

 


Cool! Uppdaterad hemslöjdslook. Vadmalsjackor, stickade randiga tunikor, halsduk med små färgrutor, hjärtvante. Foto J Axvi

 

 


Blomkorgarna broderas på stickat med maskstygn. Dessa ska bli fickor på koftor i en ny kollektion för år 2000, formgiven av Helen Backlund för Sätergläntans butik.