Annika Wingårdh -

ser konst där ingen anar!

AN våren 2014 J.A.

För några år sedan hade Annika Wingårdh premiär för sin fotokonst. En revolutionerande konst. Hon hade hittat motiv som man inte funderar över som konst, en båtbotten som ska skrapas ren från havstulpaner och målas om. I år hade hon en stor utställning i Borås under våren och i Marstrand under påskdagarna. Motiven var vidareutvecklade ur den tidigare konsten, men mer spännande och konnektiva, de gav friare impulser till känskor hos betraktaren.

Motiven är foton av båtbottnar. Frozen Moments, Frusna Ögonblick, kallar hon dem. Det är de verkligen. Det är det som är kvar när båten tagits upp på land på hösten och väntar på att komma i vattnet nästa sommar. Annika Wingärdh som är art director och grafisk designer och som har arbetat mycket med att regissera fotografer öppnade sina ögon för dessa bildupplevelser och skapade helt egna foton med början i oktober 2010. Då hände något när hon åkte med familjens båt uppför Säveån i Gamlestaden. Hon satt och väntade på varvet där vid ån och upptäckte plötsligt alla fantastiska mönster på båtarnas skrov Skroven berättade plötsligt något som hon såg,

- Vi möttes i intensiv närvaro där motiv och ljus förenades., berättar hon. Mäktiga skrov, bearbetade av hav och människohand. Och så min kamera. Fångad och förtrollad lät jag kameran och skroven samtala. Det blev ett fascinerade samtal och en bildresa som tog mig långt bort och hem igen.

Sedan har hon fortsatt sitt samtal med skrov.

- iI mars 2011 och i oktober 2013, just när ljuset var som bäst, med färger som visade sig helt magiska. Dessa skrov som just då befann sig på land, gjorde sen en djupdykning för att aörig egen visa sig i samma skepnad.

Bilderna kommewr nu från olika varv på Västkusten. Utsällningens 28 verk kom från 12 varv. Fotona är utgångspunkt för det konstnärliga arbetet. Bilderna bearbetas i fotoshop för att förstärka dem och skapa starka upplevelser av färg och form, men utan att ändra färgerna. Man kan se hela landskap och fiskar, t ex rockahuvud, kanin, vulkan och till och med en vackrer bild som liknade en väv. Den tyckte man mycket om på utställningen i texilstaden Borås, trots att Annika var osäker på att den skulle bli väl mottagen

Kontakt: www.wingardhdesign.com

 

Text och foto: Jeanette Axvi, ©

j.axvi@articnews.se

 

Tillbaka