Slutspurt i modets salonger

Av Jeanette Axvi. Text o foto.

Bild: Louise Sjödahl i egen design

Söndagen den 14 maj 2000 är det dags för Tillskärarakademins elever att visa årets kreationer. Ett års studier kulminerar i examensprovet modevisningen som hålls på Stadsteatern i Göteborg. Här visas skrädderiprov, nyskapa(n)de klädkollektioner, hattar, datakonstruerade kläder, teaterkläder.
Själva skolan är inrymd i en än mer romantisk miljö, i ett gammalt landeri, d v s herrgård, från 1700-talet, som kurar i sin idylliska park, granne med Ullevis 1950-talsarkitektur.

Tillskärarakademin i Göteborg är en viktig startpunkt eller mellanstadium för modemänniskor. Efter en utbildning här går man vidare på en annan av skolans linjer och/eller till utbildning till textilingenjör (Borås) eller designer; t ex Beckmans i Stockholm eller St Martins School i London.

Unika utbildningar: från dator till hattar
Tillskärarakademin har utbildning i Mönsterkonstruktion och dessutom 3 unika linjer. Var i Sverige kan man utbilda sig till modist, lära sig skapa historiska kläder för teatern, lära sig datoriserad mönsterkonstruktion? Just det - bara på Tillskärarakademin i Göteborg
Med tanke på den nerv, intresse och spänning som vilar över skolan några veckor före modevisningen söndagen den 14 maj, undrar man om mode och konfektion är ett hett område just nu i Sverige?
- Ja, det går bra för konfektionsföretagen och det är bra timing för oss, säger Dinalia Gabriel, en av de 12 eleverna på Datoriserad mönsterkonstruktion. Hon berättar att de svenska företagen oftast gör designen i Sverige, men syr i andra länder. H&M har dock designers och mönsterkonstruktörer i Sverige. Kapp-Ahl har inte haft men ska börja med egen mönsterkonstruktion.
De flesta mindre svenska konfektionärer gör mönster för hand. Eller köper in datorkunskapen från specialister. På datorn görs hela tankearbetet kring tillskärning: läggbild, plaggbeskrivning, gradering (olika storlekar) och tidsbestämning av sömnadsarbetet.

Mer teater än historia
Att skapa kläder för teater/och eller film är en vetenskap förstår man vid ett besök i ateljén för teaterkläder. Teaterkostym heter ämnet och det betyder att man lär sig skapa kläder från olika tider. Från medeltid, spansk och engelsk renässans, barock, rokoko, empire, biedermaier, nyrokoko.
- Det är olika silhuetter vi lär oss göra, berättar Bea Haugerud. Även vad man bär under och alla tillbehör som hatt, väska ..
Läraren Kent Vickström är kostymör hos Dalateatern i Falun och lärare på Tillskärarakademin under vårterminen.
- Inspiration till plagg kan man hitta i böcker med gamla grundmönster, men sedan lägger klädskaparens till egen fantasi och färger.
Herrkostymerna görs nu på våren. Historiens modekläder uppstår! En musketörkappa med byxor och svajig vidbrättad hatt av Åsa Öberg. Spansk renässansdräkt av Cecilia Mykkeltvedt. En Ludvig XIV-utstyrsel värdig en solkung görs av Per Enarsson (se bilden)som lägger till en extra attiralj, en sjörövarkrok.
- För min sons skull, han tycker sjörövare är så spännande.
Åsa Lundmark skapar en medeltida dräkt, en rock med pälskant till hosor, inspirerad av Förlovningen, en tavla av van Eyck.

 

Hatten, pricken över i?
- Vi lever på hoppet, kommer det pigga svaret på min fråga om det är inne med hatt. Naturligtvis är det självklart med en läcker hatt som fullbordar klädseln. En hatt ger modet ytterligare en dimension och bärarinnan förstås.
- Utbildningen till modist är tvåårig. Första året lär man sig arbeta i olika material. Andra året inriktar vi oss på gesällprovet och studerar specialtekniker, säger andraårseleven Annika Gripencreutz. Innan man kan avlägga gesällprov som modist har man 2 års sömnadsutbildning i bagaget. Samman lagt 4 år. I år visar varje elev en egen hattkollektion!

Bilden: Fr v Karin Wallmander, överst Katja Rautalin i Annika Gripencreutz´kvarnhjul, Karin Hertzberg och längst fram Josefin Forsell i tiara.

 

Dior och jitterbugg
Diors New Look och jitterbugg är teman som eleverna på linjen Mönsterkonstruktion, d v s konsten att göra ett plaggmönster, skapat under sitt studieår. Här går 24 elever i två grupper.
- Att kunna göra mönster till klassiska plagg; en kjol, en skjortblus, en byxa, en kavaj är basen i undervisningen, berättar läraren Gun Andersson.
- Varje elev gör dessutom en egen kollektion.
I den egna kollektionen är nyskapandet stort. En röd sidentop med hög front och tre rosettknyt bak till svarta sidenbyxor känns fräscht och nytt. Design Louise Sjödahl.
Laura Tran som jämsides med skolan arbetar för Desamgruppen har skapat en kollektion i olika rosa/lila toner. Toppar med nya linjer. Kjolen med spännande ny form med t ex skärning som en byxa.

 

 

Visning på Stadsteatern i Göteborg söndagen 14 maj 2000 kl 14.00 och 17.00.

E-mail till Tillskärarakademin i Göteborg:

kurser@tillskararakademin.o.se

Till index