Trumpet från skogen

vid Dalslands konstmuseum

AN november 2012

Skogen är den stora naturtillgången i Dalsland. Tillsammans med sjöarna är den gröna lungan en fantastisk resurs som turisterna uppskattar.
Vid Dalslands konstmuseum i Upperud finns i parken en spännande skulptur som heter Trumpeten. Den är en trumpet, en enorm skulptur, 8 meter lång, skapad av gracila björkstammar som klädsel och inuti byggd av målade furubräder. Skaparna av konstverket heter Bodil Söderlund och Charlie Davidsson. Hon är från Dals Rostock och han är från England. Nu bor de och arbetar de tillsammans i Dals Rostock.


Bodil Söderlund

Trumpeten är en väl använd resurs av museibesökarna - det ser man på den slitna gräsmattan vid den lilla öppningen. När man står här och pratar eller sjunger blir skulpturen som en jättemegafon!


En besökare tar ton vid trumpeten.

- Charlie och jag jobbar ihop ibland, berättar Bodil Söderlund. Trumpeten tog ca 4 månader att göra. Vi började i januari 2012 och i maj invigdes den i museets uställning Lekskuptiurer. Annars gör jag keramik och illustrationer för utställningar.

Konststudier i England

Bodil Söderlund träffade sin man Charlie när hon studerade konst i England, på London Metropolitan University.
- Jag gick där i 3 år och därefter på en annan skola. Att studera i England bestämde jag mig för tidigt i livet. Säger denna dalsländska konstnärinna som under den stora Ljus- och Eldfesten runt sjön Höljen vid Håverud tillsammans med sin man skapade ett spännande skuggspel för barnen på Dalslands konstmuseum.

 

Text och foto: Jeanette Axvi

Tillbaka