3 modedesigners
gjorde "Liberation" på NK

Av Jeanette Axvi

AN 5 juni 2000

Emma Hermansson, Laura Tran och Zandra Teichreber. Designers på gång!

3 modedesigners nyss examinerade vid Tillskärarakdemin i Göteborg visade dam - och herrkläder på NK:s modescen och catwalk lördagen den 3 juni. Emma Hermansson, Laura Tran och Zandra Teichreber har tillsammans skapat kollektionen "Liberation", kläder som är inspirerade av naturen och känslorna som naturen föder. I gröna och gulnande blad, vajande gracilt gräs, blå himmel - där har formgivarna hittat sin ton för hösten/vintern 2001.
En mjuk och färgvarm och vänligt stämd kollektion med grönt, snöviolett, gult, brunt och fuchsia som grundtoner. Liberation = frigörelse från och Frigörelse till! Naturens harmoni kan man få se i annorlunda kläder. Med fjädrar, med lager på lager, med nästan lika kläder för henne och honom. Klart sevärd modevisning.

Kläder som inte funnits förut

Laura Tran med rötterna i Vietnam, Emma Hermansson med sitt ursprung i västgötska Skövde och Zandra Teichreber som kommer från Alingsås. Alla tre har tidigare gått Nordiska Designskolan i Borås och studerat konfektionsdesign. Nu har de lärt mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin. Jag träffar dem helt stilriktigt på Café Vallgatan, en gata som de senaste åren gått från en tyst bakgata i Göteborgs city till häftig mode- och designstreet. Göteborg har de senaste åren blivit lite av modemetropol, även om Borås får sägas vara modecentrum i Sverige.

- Med vår kollektion "Liberation" har vi jobbat ihop precis som man gör på ett klädföretag, bollat idéer, jämkat och skapat, säger Emma Hermansson. Det har gett oss bra erfarenheter.

Det har också blivit något som var och en inte skulle kunnat göra själv. Kläder med stor fantasi. Kläder som faktiskt inte funnits förut. Nya skärningar, färger och detaljer. Ett samarbete som gett intressanta korsningar: t ex en modell som en skapat har tecknats av någon av de andra.

Frigörelse från och till
- "Liberation" är frigörelse från och Frigörelse till, skrattar Laura Tran. Men tillägger allvarligt:
- Att göra en visning kostar mer än man tror, säger Laura Tran. Bara ljud och ljussättning kostar flera tusen kronor. Därför har vi letat sponsorer och fått många som står bakom oss, t ex Eton, A G Persson, KnappCarlsson m fl. Modellagenturen Carabana har ställt upp med fotomodeller.

- Mannekänger, fotograf, lokal, skor, make-up, stylist. Det är mycket som krävs och det tar lång tid att göra en visning som varar bara 15 minuter! skrattar Laura Tran.

Dessutom ska hela kollektionen skapas och sys. Det har egentligen tagit ett år. Dessutom har de skapat varsin kollektion på skolan Tillskärarakademin. Dock är visningen av "Liberation" ett helt eget arrangemang som ska visa om världen ligger för deras fötter. Det började med kläder till Barbie när de var 5 - 6 år gamla. Nu när de är några och 20 är det kanske dags för världen?

 

Tillbaka

 

© Artic News Jeanette Axvi May 2000. Alla rättigheter förbehålles.
Kontakt: info@articnews.se